impreuna prin colindÎn România, obiceiul umblatului cu Steaua este practicat în toate zonele, fără deosebiri semnificative. Steaua este reprezentatã fizic printr-o stea, fãcutã pe schelet de lemn. Aceasta are 4,6 sau 8 colțuri, iar între colțuri stau întinse lanțuri de hârtie coloratã. În centrul stelei stã o icoanã de hârtie cu Nașterea Domnului, Fecioara cu Pruncul sau numai Iisus.

În satele creștinilor ortodocși români, umblatul cu steaua e un obicei care începe în Ajunul Crãciunului și ține pânã la Boboteazã sau chiar pânã la Sfântul Ion. În unele localităţi, se colindă numai în zilele de Crăciun.

Copiii care umblã pe ulițe sau pe strãzi cu Steaua se numesc “stelari” și îi reprezintã, practic, pe Magii care au vestit Nașterea Domnului și care și-au purtat pașii spre ieslea în care s-a născut Iisus mergând dupã o stea.

Conform tradiţiei, cu steaua umblă grupuri de cel puţin trei băieţi, la care se pot  adăuga şi  îngeri. Aceştia, în postul Crăciunului, îşi confectionează steluţele, învaţă colindele şi, înainte de a porni cu colinda, merg la biserică, unde steluţele sunt binecuvintate de preotul paroh .link umblatul cu steaua

La sate, unde creştinii se cunosc între ei, copiii pot colinda pe toate străzile, spre deosebire de cei din oraş care sunt sfătuiţi să colinde rudele, prietenii, vecinii şi cunoştinţele.
Spre deosebire de colindatul sau uratul la fereastră sau la uşă, colinda cu steaua are loc în casă. Mai  întâi copiii sună la uşă sau la poartă iar după ce gazda iese în prag, stelarii i se adresează cu întrebarea:
„ – Primiţi cu steaua?”
Odată primiţi în casă, se îndreaptă cu faţa la colţul dinspre răsărit al casei unde se află icoana  Maicii Domnului cu pruncul Isus şi colindă scuturând uşor şi din când în când steluţa în aşa fel încât să fie acompaniaţi de clopoţei.
La urmă, gazda le multumeşte răsplătindu-i cu mere, nuci, colăcei, uneori şi câte un bănuţ, invitându-i totodată să revină şi în anul urmator.link gazda multumeste colindatorilor
„Dupã ce S-a nãscut Iisus în Betleemul din Iudea, în zilele împãratului Irod, iatã cã au venit niște magi din Rãsãrit la Ierusalim și au întrebat: „Unde este Împãratul de curând nãscut al Iudeilor? Fiindcã I-am vãzut steaua în Rãsãrit și am venit sã ne închinãm Lui.” (Evanghelia dupã Matei 2:1-2)