În primele șase săptămâni din Postul Mare:

  1. Inițierea formatorilor constând din lecții de încondeiere a ouălor, susținute de echipa noastră în parteneriat cu preoții și cadrele didactice. Actiunea are loc preferențial in praznicarele bisericilor cu copiii din parohie dar si in gradinițe și școli. În aceeași perioadă se prezinta participantilor campania cu actiunile ei si li se pun la dispoziție partituri (link partituri) și CD-uri ajutătoare pentru pregătirea colindelor de Florii și de Paști. (click pentru video)
  2. Pregătirea colindelor de Florii (click pentru poză). Pentru doritori, a se vedea cum se colindă de Florii. (click pentru video)
  3. Pelerinajul de Florii. Participarea la procesiune, unde copiii instruiți în timpul postului, interpretează colinde de Florii – atât pe traseu cât și în încheierea pelerinajului. Se împart partituri la enoriașii care doresc să colinde odată cu corul de copii; (click pentru poze, pelerinajul de Florii).
  4. Colinde de Florii în parohii. Colindele pot fi interpretate și în biserică de către cântăreții de la strană urmați de enoriașii cărora li s-au împărțit partituri (click pentru poze)

În Săptămâna Patimilor:

  1. Încondeierea ouălor – Are loc în prăznicarele bisericilor, cu participarea formatorilor inițiați de noi, însoțiți și supravegheați de părinți, de membrii comitetelor parohiale și enoriași care doresc să se implice. Această acțiune se desfășoară în Săptămâna Patimilor, cu o oră înaintea Deniilor (click pentru poză)
  2. Denia din Joia Mare – Participanții la acțiunile anterioare, pregătesc un coș cu ouă încondeiate (poză cu coșul de ouă încondeiate) pe care îl așează la piciorul Crucii pe care este înfățisat Mântuitorul răstignit, după ce aceasta este scoasă în fața altarului; (mai multe poze)
  3. Denia din Vinerea Mare – După ședința de încondeiere din această zi, copiii sunt îndrumați să participe la Prohodul Domnului; (poze)
  4. Învierea – Copiii care rămân la slujba de Înviere până la sfârșit, vor avea fericita ocazie, ca după sfințirea coșulețelor cu bucate tradiționale de Paști, să împartă enoriașilor ouă încondeiate de ei; (poze)
  5. Colinde Pascale – interpretarea colindelor pascale după slujba a doua de Înviere. (link colinde partituri si audio)
  6. Expoziția de ouă încondeiate în cadrul căreia se înmânează diploma copiilor participanți. (poze)

Eugenia Burdea,
Preşedinte Asociaţia Communio

Despre colindele pascale

Colindele de Florii şi de Paşti au circulat până în urmă cu aproximativ o sută de ani. Compozitorii vremii le-au promovat sub forma corală în biserici, de unde creştinii le duceau acasă la câte o masă pascală.
Reputatul folclorist prof. George Sîrbu ne-a pus la dispoziţie aceste colinde sub formă de partituri şi înregistrări audio, pe care le difuzăm în speranţa că vor fi preluate şi promovate de doritori spre conservarea acestui tezaur .
În unele biserici, şi la tradiţionalul pelerinaj de Florii, colindele au fost interpretate de către enoriaşii cărora li s-au împărţit partituri, aceştia fiind îndrumaţi de un cor dinainte pregătit la strană, respectiv în fruntea pelerinilor şi interpretate pe traseu între ectenii. La fel se poate proceda şi cu colindele de Paşti, după slujba de Înviere de a doua zi.